KEMI 2007

I Kemis 26:e serietävling, som varit en nordisk tävling sedan 1999, deltog 170 tecknare och manuskriptförfattare med 183 bidrag. Från Finland deltog 114 tävlande och från Sverige 56. I års tävling deltog inga danska eller norska tecknare. Ytterligare skickades bidrag från Kina, Österrike samt Australien.
I novellkategorin deltog 128 konkurrenter och i strippkategorin 49. Till tävlingen skickades en serie i albumlängd, men den kunde inte enligt reglerna bedömas.

I juryn satt seriekritikern Mikke Schirén från Sverige och serietecknaren Tommi Musturi samt ordförande för serieföreningen i Kemi, serietecknaren Ilpo Koskela från Finland. Juryn sammanträdde i Stockholm den 27 – 29 april 2007 och valde sju noveller och fyra strippserier till finalen.


SERIER I FINALEN

Noveller

Pusselbitar, Patrik Rochling och Li Österberg, Sverige
Holken, Minna Mäkipää, Finland
3x3, Anders Vegh Blidlöv, Sverige
Syster, Anna Sailamaa, Finland
Gryningen, Jyrki Heikkinen, Finland
Kyndelsmässodagen, Pauli Taskinen, Finland
Skönheten och Odjuret, Harri Vaalio, Finland


Strippserier

Rogert, Thomas Olsson, Sverige
Malinen, Jaakko Seppälä och Markus Miettinen, Finland
Plåstra, Malin Svedjeholm, Sverige
Olivia, Anssi Vaalio, FinlandRESULTAT

Noveller

1:a pris, Grand Prix 1700 €
Anna Sailamaa, Finland
Syster

I novellen förenas teckning och berättning på ett kraftfullt sätt, och de stöder fint varandra. Användningen av streck samt karaktärerna är utrycksfulla på ett rätt sätt och de skapar en kraftfull uppfattning om huvudpersonens känslotillstånd. Berättandet är effektivt och träffande.
Tommi Musturi

2:a pris 1000 €
Jyrki Heikkinen, Finland
Gryningen

Den sömnliknande illustrationen samt den poetiska berättningen förmedlar effektivt karaktärernas hopplöshet och förväntan till läsaren. Vackra, personliga färger och bakgrunder ökar stämningen.
Ilpo Koskela

3:e pris 300 € Minna Mäkipää, Finland
Holken

Att berätta serier ordlöst är en svår konst. En konst som bemästras av skaparen av den smått surrealistiska Holken. En berättelse som också är grafiskt effektivt berättad.
Mikke Schirén

Hedersomnämnande
Patrik Rochling och Li Österberg, Sverige
Pusselbitar

På ett fint sätt berättad, mogen uppväxthistoria som glider inte in på att döma. Novellen skildrar livets händelser och hittar både sorg och glädje i dem.
Tommi Musturi

Hedersomnämnande
Pauli Taskinen, Finland
Kynttilänpäivä / Kyndelsmässodagen

En flödande okonstlad serie där humor hittar sitt mål. Sådana här män samt serieskapare traskar där ute kanske ännu mer - Det är skäl att lyssna på dem.
Tommi Musturi


Strippserier

1:a pris 1000 €
Jaakko Seppälä och Markus Miettinen, Finland
Malinen

Att teckna enkelt är en mycket svår konst. Malinen är tecknad i en mycket enkel stil, men den är precis perfekt för denna typ av strippserier.
Mikke Schirén

2:a pris 700 €
Thomas Olsson, Sverige
Rogert

En modern strippserie med en ganska elak humor, men som fortfarande har hjärtat kvar till sin karaktär.
Mikke Schirén

Hedersomnämnande
Malin Svedjeholm, Sverige
Plåstra

Den här strippberättningen är traditionellt, flytande och flexibelt gjort. Miljön, karaktärerna och stundtals en till och med för riklig dialog fungerar bra. Det saknas ändå mer originalitet och överraskning.
Ilpo Koskela

Hedersomnämnande
Anssi Vaalio, Finland
Olivia

En lite annorludna familjeserie som beskriver en skilsmässofamilj. En förvånadsvärt amerikansk ton för att vara europeisk.
Mikke Schirén