FestivaaliSarjakuvakilpailuLempi-palkintoJulkaisutUutisetLinkitYhteystiedotEtusivu

SPRINTTISTRIPIN SM 2004 SPRINTTISTRIPIN SM 2005 SPRINTTISTRIPIN SM 2006 SPRINTTISTRIPIN SM 2008

Sprinttistripin SM-kilpailu 2007

1. Jyrki Nissinen


Voittajan työssä kiteytyvät kolmeen pieneen ruutuun tie, totuus ja elämä. Pukeutumisteemasta on löydetty asian ydin – alastomuus. Strippi muistuttaa meitä sadusta keisarin uusista vaatteista ja tässä intertekstuaalisuudesssaan esittää myös purevan kriittisen väitteen yhdysvaltalaisesta kaksinaismoraalista. Analyyttisyydestä huolimatta kuvasarja onnistuu olemaan tarpeeksi alatyylinen ja ihmisen perustavimpiin vietteihin vetoava saattaakseen lukijansa välittömään ilahtumisen ja tunnistamisen tilaan. Kun sarjakuva onnistuu hihityttämään lukijaansa hysteerisesti vielä kolme tuntia sen näkemisen jälkeen, sen on oltava klassikko.


2. Jaakko Seppälä / Markus Miettinen


Iloisten eläinhahmojen kolmen kohdan keskustelu tuntuu äkkinäisesti itsestäänselvältä. Itsestäänselvyys onkin se kantti, jonka strippi kaivaa kisan teemasta. Tekijät nostavat korosteisesti esille järjettömät tutkimukset, pikkupuheen latteudet sekä kansallisten stereotypisaatioiden ongelmatiikan. Pisteeksi iin päälle on oivallettu suomalaisen huumorisarjakuvan ydin: jänismäispäinen Malinen puhuu savon murretta.3. Ville Ranta


Tyylilleen uskollisesti taiteilija nousee työssään kaikkea auktoriteettia vastaan. Yhden kuvan stripin päähahmo kieltää painokkaasti tuoreen tutkimuksen totuuden, muut hahmot luovat lihavan amerikkalaisen vastaväitteelle painokkaat perustelut. Kuva jää kuitenkin etäiseksi niille, jotka eivät tunne Kemin sarjakuvapäivien historiaa, joten kolmatta sijaa korkeammalle sitä ei voi nostaa.

Teksti: Paavo J. Heinonen / Aikakauslehti Kaltio