FestivaaliSarjakuvakilpailuLempi-palkintoJulkaisutUutisetLinkitYhteystiedotEtusivuKEMI 2007

Kemin kahdenteenkymmenenteenkuudenteen, vuodesta 1999 lähtien pohjoismaiseen sarjakuvakilpailuun osallistui tänä vuonna 170 tekijää 183 työllä. Suomalaisia osallistujia oli 114 ja ruotsalaisia 56. Vuoden 2007 kilpailuun ei osallistunut tanskalaisia eikä norjalaisia. Tämän lisäksi töitä saapui myös Kiinasta, Itävallasta ja Australiasta.
Novellisarjassa oli 128 kilpailijaa ja strippisarjassa 49. Kilpailuun lähetettiin yksi albumimittainen tarina, jota ei kuitenkaan sääntöjen puitteissa voitu arvostella.

Kilpailun arvosteluraatiin kuuluivat sarjakuvakriitikko Mikke Schirén Ruotsista sekä sarjakuvapiirtäjä Tommi Musturi, ja Kemin sarjakuvakeskuksen puheenjohtaja, sarjakuvapiirtäjä Ilpo Koskela Suomesta. Raati kokoontui Tukholmassa 27. – 29.4.2007 ja valitsi loppukilpailuun seitsemän novellia ja neljä strippisarjaa.

Kemin sarjakuvakeskus on julkistanut kilpailussa menestyneistä töistä kootun kilpailualbumin Sarastus. Albumi on tilattavissa Sarjakuvakeskuksen nettikaupasta.

LOPPUKILPAILUUN VALITUT TYÖT

Novellit

Pusselbitar, Patrik Rochling ja Li Österberg, Ruotsi
Pönttö, Minna Mäkipää, Suomi
3x3, Anders Vegh Blidlöv, Ruotsi
Sisko, Anna Sailamaa, Suomi
Sarastus, Jyrki Heikkinen, Suomi
Kynttilänpäivä, Pauli Taskinen, Suomi
Kaunotar ja Hirviö, Harri Vaalio, Suomi

Stripit

Rogert, Thomas Olsson, Ruotsi
Malinen, Jaakko Seppälä ja Markus Miettinen, Suomi
Plåstra, Malin Svedjeholm, Ruotsi
Olivia, Anssi Vaalio, SuomiTULOKSET

Novellit

1. palkinto, Grand Prix 1700 €
Anna Sailamaa, Suomi
Sisko

Vahva ja koskettava tarina, joka löytää hyvin novellimuodon. Hallittua elämänmakuista piirrosta, joka sopii tekstiin hienolla tavalla. Kuvien pienet tapahtumat tekevät kokonaisuudesta monitasoisen.
Tommi Musturi

2. palkinto 1000 €
Jyrki Heikkinen, Suomi
Sarastus

Unenomainen piirroskuvitus ja runomuotoinen kerronta välittävät tehokkaasti lukijalle tarinan henkilöiden lohduttomuuden ja odotuksen. Kaunis, persoonallinen väritys ja taustat lisäävät tunnelmaa.
Ilpo Koskela

3. palkinto 300 €
Minna Mäkipää, Suomi
Pönttö

Sanaton kerronta sarjakuvassa on vaikea taiteenlaji. Hieman surrealistisen Pönttö-novellin tekijä hallitsee sen kuitenkin hyvin. Tarina on myös graafisesti hyvin tehokkaasti kerrottu.

Mikke Schirén

Kunniamaininta
Patrik Rochling ja Li Österberg, Ruotsi
Palapelin paloja

Hyvin kerrottu kypsä kasvutarina, joka ei sorru tuomitsemaan. Kuvaa elämän sattumuksia löytäen niistä sekä surua että iloa.
Tommi Musturi

Kunniamaininta
Pauli Taskinen, Suomi
Kynttilänpäivä

Hersyvän osuva vähäeleinen sarjakuva jossa huumori löytää kohteensa. Tällaisia miehiä ja sarjakuvantekijöitä tallustaa tuolla jossain enemmänkin - heitä olisi syytä kuunnella.
Tommi Musturi


Stripit

1. palkinto 1000 €
Jaakko Seppälä ja Markus Miettinen, Suomi
Malinen

Yksinkertaisesti piirtäminen on todella vaikea taiteenlaji. Vaikka Malinen on piirretty hyvin yksinkertaisesti, se on kuitenkin juuri täydellinen tämän tyyppisen strippisarjan lajissa.
Mikke Schirén

2. palkinto 700 €
Thomas Olsson, Ruotsi
Rogert

Moderni, melko ilkeätä huumoria sisältävä strippi, jossa kuitenkin on sydän tallella.
Mikke Schirén

Kunniamaininta
Malin Svedjeholm, Ruotsi
Plåstra

Perinteistä, sujuvaa ja joustavasti tehtyä strippikerrontaa. Miljöö, hahmot ja hetkittäin liiankin runsas dialogi toimivat hyvin. Omaperäisyyttä ja yllättävyyttä kaipaisi kuitenkin enemmän.
Ilpo Koskela

Kunniamaininta
Anssi Vaalio, Suomi
Olivia

Hieman erilainen perhesarjakuva, joka kuvaa avioeroperhettä. Sävyltään yllättävän amerikkalainen ollakseen eurooppalainen.
Mikke Schirén