Festivaali Kilpailu Lempi-palkinto Julkaisut Uutiset Linkit Yhteystiedot Media Etusivu

NÄITÄ SIVUJA EI PÄIVITETÄ


Siirry uusille sivuille osoitteeseeen
www.kemi.fi/sarjis


Kemin pohjoismainen sarjakuvakilpailu 2009

RESULTAT OCH SERIER PÅ SVENSKA:
WWW.SARJAKUVAKILPAILU.FI/2009

Kemin 28. Sarjakuvakilpailussa etsittiin vuonna 2009 uusia nettisarjakuvia ja lastensarjakuvia. Kilpailu oli avoin kaikille pohjoismaisille piirtäjille ja käsikirjoittajille.

Vuoden 2009 kilpailussa on kaksi sarjaa: nettisarjakuvat, joissa aihe ja pituus ovat vapaavalintaisia ja lastensarjakuvat, jotka ovat joko korkeintaan 12 sivua pitkiä novelleita tai vähintään 15 strippiä käsittäviä strippisarjoja.

Nettisarjakuvasarjaan osallistui 34 yksittäistä taiteilijaa ja yksi työryhmä yhteensä 35 kilpailutyöllä. Suomalaisia osallistujia oli 31, ruotsalaisia 5 ja norjalaisia 1. Lastensarjakuvasarjaan osallistui 40 eri taiteilijaa 41 kilpailutyöllä. Suomalaisia osallistujia oli 36, ruotsalaisia 3 ja norjalaisia 1. Tanskalaisia ja islantilaisia ei osallistunut vuoden 2009 kilpailuun.

Tuomaristossa vuonna 2009 olivat toimittaja Otto Sinisalo, Suomen sarjakuvaseura ry:n puheenjohtaja, sarjakuvataiteilija Solja Järvenpää, Kemin sarjakuvakeskus ry:n hallituksen puheenjohtaja, sarjakuvataiteilija Ilpo Koskela sekä skandinaavijäsenenä sarjakuvataiteilija Karstein Volle Norjasta. Tuomaristo kokoontui 23.4.2009 Helsingissä ja valitsi molempien sarjojen loppukilpailuun yhdeksän työtä.

Osallistujamäärä väheni hieman edellisistä vuosista. On luultavaa, että tarkkaan määritelty aihe, lastensarjakuvat, karsi osallistujia. Vuoden 2009 kilpailualbumia ei myöskään luvattu postittaa kaikille kilpailuun osallistujille kuten aiemmissa kilpailuissa on ollut tapana. Tämä lienee toinen syy osanottajien vähäisyyteen. Kilpailusta nimittäin puuttuivat muutamaa lukuunottamatta aiempien vuosien lukuisat, nopeasti tehdyt luonnosmaiset työt. Osallistuneen materiaalin taso oli kauttaaltaan tasalaatuista ja korkeaa.

Kilpailun tuomaristo valitsi vuoden 2009 sääntöjen mukaisesti kilpailun palkitut työt kaikista kilpailuun osallistuneista töistä riippumatta siitä, kumpaan sarjaan työ on osallistunut. Palkinto päätettiin antaa vuonna 2009 kuudelle eri osallistujalle. Toista palkintoa jaettiin saman pistemäärän johdosta kaksi.

 

TULOKSET JA SARJAKUVAT
 

1. palkinto Grand Prix 1 700 €
Mummo 34p
nettisarjakuvat
Anni Nykänen, Helsinki
LUE SARJAKUVA

 

2. palkinto 1 000 €
Peikkosen oudot tunteet 33p
lastensarjakuvat
Hanna Koljonen, Tampere

2. palkinto 1 000 €
Kujan alku 33p
nettisarjakuvat
Akaki Kuumeri, Mikkeli
LUE SARJAKUVA

3. palkinto 700 €
Pieni Nenäkäs ja Iso Nenäkäs 29p
lastensarjakuvat
Aarni Korpela, Helsinki

4. palkinto 300 €
Kaverukset Samu Supi
ja Reino Rusakko
28p
lastensarjakuvat
Jarno Kiukas, Pulp

5. palkinto 200 €
Svicsh 27p
nettisarjakuvat
Jamil Mani, Malmö, Ruotsi
LUE SARJAKUVA

 

 

 

 

KEMIN POHJOISMAISEN SARJAKUVAKILPAILUN SÄÄNNÖT 2009

Kemin pohjoismaisessa sarjakuvakilpailussa etsitään vuonna 2009 uusia nettisarjakuvia ja lastensarjakuvia. Kilpailu on avoin kaikille pohjoismaisille piirtäjille ja käsikirjoittajille. Kilpailutöissä on käytettävä jotain pohjoismaista kieltä: englannin kieltä voi käyttää vain mahdollisena tehokeinona.

Vuoden 2009 pohjoismaisessa sarjakuvakilpailussa on kaksi sarjaa: nettisarjakuvat, joissa aihe ja pituus ovat vapaavalintaisia ja lastensarjakuvat, jotka ovat joko korkeintaan 12 sivua pitkiä novelleita tai vähintään 15 strippiä käsittäviä strippisarjoja. Molemmissa sarjoissa työt voivat olla värillisiä tai mustavalkoisia. Kilpailutöiden määrää ei ole rajoitettu. Kilpailutöiden tulee olla ennen julkaisemattomia (myös internetissä). Kummassakin kilpailusarjassa on omat erityissääntönsä, jotka jäljempänä.

Mahdolliset tarkennukset sääntöihin julkaistaan Kemin sarjakuvakeskuksen internetsivuilla osoitteessa www.kemi.fi/sarjis.

Molemmissa sarjoissa vähintään kolme parhaiten sijoittunutta palkitaan rahapalkinnoin. Kilpailun pääpalkinto on 1700 euroa, toinen palkinto 1000 euroa ja kolmas palkinto 700 euroa. Lisäksi muihin palkintoihin on varattu 1500 euroa. Kilpailun tuomaristo valitsee kilpailun kärkikolmikon kaikista kilpailuun osallistuneista töistä riippumatta siitä, kumpaan sarjaan työ on osallistunut.

NETTISARJAKUVAT

Arvostelussa otetaan huomioon taiteellisten ansioiden lisäksi käytettävyys: töiden ja niissä mahdollisesti käytettävien tehokeinojen tulee olla sellaisia, että sarjakuvat ovat tarkasteltavissa tavallisimmilla internetin selaamiseen käytetyillä laitteilla ja ohjelmilla ilman, että käyttäjien tarvitsee erikseen asentaa uusia ohjelmia tai ryhtyä muihin vastaaviin toimenpiteisiin. Mahdollisten teknisten tehosteiden käyttö nettisarjakuvissa on sallittua, mutta kuitenkin siten, että työt ovat nimenomaan sarjakuvia, eivätkä esimerkiksi animaatioita.

Kilpailutyöt voivat myös sisältää oman käyttöliittymän, kuten esimerkiksi sarjakuvan selaamiseen tarvittavat hyperlinkit. Kilpailutyön tulee toimia omassa selainikkunassaan, jossa ei ole sarjakuvan ja mahdollisen käyttöliittymän lisäksi mitään muuta sisältöä. Työt eivät saa sisältää töihin olennaisesti kuulumattomia linkkejä ulkopuolisiin sivustoihin tai muuta materiaalia, kuten mainoksia.

Kilpailussa palkittuja, kunniamaininnan saaneita ja/tai muuten ansiokkaita sarjakuvia julkaistaan 22.5.2009 Kemin sarjakuvakeskuksen internetsivuilla. Kemin sarjakuvakeskus varaa oikeuden muokata töitä tarvittaessa sopivampaan muotoon. Mikäli julkaistavassa sarjakuvassa ei ole sen selaamiseen tarvittavia osia, Kemin sarjakuvakeskus luo tarvittavat linkit tiedostojen välille.

Töiden tulee olla valmiiksi internetissä julkaistavissa olevassa, sähköisessä muodossa. Mikäli kilpailutyö koostuu useasta tiedostosta, on suositeltavaa, että työt palautetaan zip- tai rar-paketteina.

Kilpailutyöt palautetaan viimeistään 16.3.2009 sähköpostitse osoitteeseen kilpailu@sarjakuvakilpailu.fi. Kilpailutyötiedostot liitetään sähköpostin liitetiedostoiksi ja tiedostot nimetään kilpailijan valitseman nimimerkin mukaisesti ja tarvittaessa numerojärjestykseen (esim. nimimerkki1.jpg, nimimerkki2.jpg, nimimerkki1.html jne). Mikäli kilpailutyö palautetaan zip- tai rar-pakettina, tarvitsee vain pakkaustiedoston olla edellämainitusti nimetty. Sähköpostin viestiosaan on kirjoitettava kilpailijan nimi, postiosoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite sekä kilpailijan nimimerkki ja kilpailuun osallistuvien töiden nimet. Sähköpostin aihe-kenttään kirjoitetaan ”Kilpailu 2009”.

LASTENSARJAKUVAT

Kilpailuun osallistuvat lastensarjakuvat ovat aiheiltaan vapaavalintaisia, mutta niiden tulee olla lapsille soveltuvia. Kilpailuun voi osallistua sarjakuvanovelleilla (enintään 12 sivua) tai stripeillä (vähintään 15 kpl). Sarjakuvan taiteellisten ansioiden lisäksi tuomaristo ottaa arvostelussa huomioon töiden soveltuvuuden nimenomaan lapsista koostuvalle yleisölle.

Nimimerkillä varustetut kilpailutyöt on postitettava viimeistään 16.3.2009 osoitteella Outi Hyvönen / Sarjakuvakeskus Lasten kulttuurikeskus Sarjis Kauppakatu 27 94100 Kemi Mukaan on liitettävä suljettu kirjekuori, jossa on kilpailijan nimi, postiosoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite: kuoren päälle nimimerkki ja kilpailutöiden nimet. Kilpailutöitä ei palauteta, joten originaaleja ei kannata lähettää, vaan kelvolliset kopiot (värillisistä värilliset).

Kemin sarjakuvakeskus julkaisee mahdollisuuksien mukaan palkituista, kunniamaininnan saaneista ja/tai muuten ansiokkaista töistä lastensarjakuva-albumin Kemin 28. sarjakuvapäivillä 22.-24.5.2009.

Lisätietoja: kilpailu@sarjakuvakilpailu.fi ja Jussi Korhonen, 050 374 5290