Festivaali Kilpailu Lempi-palkinto Julkaisut Uutiset Linkit Yhteystiedot Media Etusivu

NÄITÄ SIVUJA EI PÄIVITETÄ


Siirry uusille sivuille osoitteeseeen
www.kemi.fi/sarjis


Sprinttistripin SM-kilpailu 2010 - tulokset ja stripit

Kemin sarjakuvapäivien perinteinen Sprinttistripin SM-kilpailu miteltiin lauantaina 15.5.2010. Kilpailun aiheena oli "Matkalla" ja kilpailijoilla oli 45 minuuttia aikaa laatia annetusta aiheesta sarjakuvastrippi.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Ilpo Koskela, Petteri Oja ja Paavo J. Heinonen.

Tuomariston perustelut:

Yleistä:

Raati oli pettynyt tissien vähyyteen kilpailutöissä. Yhtään nänniä ei ollut näkyvillä. Ei myöskään muita sukuelimiä. Naamojen, Rinkisen sekä Nissisen poissaolo vaikutti selkeästi tähän. Jukka Tilukselta olisi voinut odottaa roisimpaa huumoria, nyt Jukan strippi oli tylsä.

Kilpailutöiden joukossa oli muutamia nerokkaita kuvia, joita raati ei kuitenkaan edes hyvällä tahdolla voi kutsua ”stripeiksi”. Raati lähettääkin nämä tekeleet Tommi Musturille Kuti-lehdessä julkaistavaksi.

3. Anni Nykänen, 50 euroa

Raati arvostaa kekseliästä, oivaltavasti sarjakuvan keinoja hyödyntävää ruutujakoa. Jokainen ruutu on auto. Raatia nauratti lapsen hylkääminen tien poskeen, vaikka emme tosielämässä tällaista toimintatapaa vanhemmille haluaisikaan suositella. Jos on lapsen tehnyt – tai herra jeesus, useampia – on seuraukset kestettävä. Mitäs läksit, niin.
Ai niin, viiminen ruutu ei oo auto. Kyllä me tiietään.
Tekijällä oli selvästi kokemusta Kemin kilpailuissa pärjäämisestä. Vaan varmaan tämäkin vitsi on varastettu Jopelta.

2. Aino Sutinen, 100 euroa

Jos strippi ei aukea lukijalle ensimmäisellä kerralla, kannattaa katsoa toisenkin. Karavaani Absurdistaniin kulkee mustan makkaran voimalla ja jakautuu silleen fifti-sixti! Se on ihan up yours, tykkäätkö oransseista kameleista. Taivas on sininen ja valkoinen. Missä me ollaan, ja oonko mäkin siellä, jäi raati pohtimaan. Yleisö puolestaan jää pohtimaan, mitä raadilla lienee ollut mielessä, ja raati vastaa, että pilluhan se on mielessä mutta hypätään nyt ensin.

1. Mikko Jylhä, 150 euroa

Miks me palkittiin tämä? Ai niin, siinä oli ees persettä vähäsen. Vaikkei tissejä. Hauskempi kuin Tim Burtonin versio samasta aiheesta. Tai Meat Loafin.

Kunniamaininta: Maijastiina Vilenius
Työ kuvastaa ihmeellisen kirkkaasti kisan ”Matkalla”-teemaa. Tyhjän arkin valkoisuus muistuttaa meitä vanhojen karttojen valkoisista läiskistä, jotka urheat koloniaaliset tutkimusmatkailijat 1800-luvun loppuun mennessä täyttivät vihreillä, ruskeilla ja keltaisilla. Sekä viimeisiä matkailun valkoisia läiskiä, napa-alueita sekä pohjoisessa että etelässä, minne matkustamisen kierot lonkerot vain harvoin ulottuvat – paitsi välillisesti: strippi on selkeästi huolestunut mm. hillittömän lentomatkailun vaikutuksista napajäätiköihin. Nostalgia puhtaan valkoiseen tilaan, kartan tuntemattomiin alueisiin, on suuri.

Arkin alalaitaan kirjoitetut roomalaiset numerot yhdestä kahteentoista muistuttavat matkustamisen olevan paikassa liikkumisen ohella myös ajassa siirtymistä. Vuoden kierto, kellotaulu, jopa kaksitoista apostolia ja sitä kautta raamatullinen aika ja ikuisuus tulevat mieleen. Teos ottaa huomioon myös festivaalin manga-aspektin – se on kuin japanilaisen zen-mestarin arvoitus, joka vaatii katsojansa näiden ikuisten kysymysten äärelle.