Festivaali Kilpailu Lempi-palkinto Julkaisut Uutiset Linkit Yhteystiedot Media Etusivu

NÄITÄ SIVUJA EI PÄIVITETÄ


Siirry uusille sivuille osoitteeseeen
www.kemi.fi/sarjis


Kemin 29. sarjakuvapäivät - kunniavieraat

Guy Delisle

Guy Delisle (s.1966) on kanadalaissyntyinen reportaasisarjakuvan suvereeni taitaja. Työpestit animaatioelokuvastudioilla ovat vieneet hänet eri maailman kolkkiin mm. Burmaan, Pohjois-Koreaan sekä Kiinaan. Näistä matkoista on syntynyt jo kolme albumillista sarjakuvia, jotka tarjoavat ainutlaatuisen kurkistuksen Aasian suljettuihin yhteiskuntiin.

Sarjakuvillaan Delisle tuo lukijoilleen tutuksi vieraita kulttuureja, niiden historiaa, taustoja ja arkea – huumoriakaan unohtamatta. Kemin sarjakuvakeskus myönsi sarjakuvantekijälle Lempi International -palkinnon 2008 tämän vieraillessa Helsingin sarjakuvafestivaaleilla. Kansainvälisesti suuren suosion saavuttaneita Delislen reportaasisarjakuvia on julkaistu useilla eri kielillä – suomeksi Kemin sarjakuvapäivillä julkaistaan taiteilijan Kiinassa viettämästä ajasta kertova Shenzhen.

Delislen tuotantoa on esillä myös originaalinäyttelyssä toukokuun ajan Pohjolan sanomien aulassa.
Delislen Shenzhen albumin julkistus ja haastattelu lauantaina klo 13:00 Lempi-galleriassa.

Kiriko Kubo
Kiriko Kubo on syntynyt Tokiossa, Japanissa. Hän teki sarjakuvadebyyttinsä vuonna 1982. Suuren suosion saavuttaneiden ’Cynical Hysterie Hour’ ja ’Imadoki kodomo’ (Children Nowadays) jälkeen Kiriko on laajentanut repertuaariaan lyhyt animaatioden ohjaamiseen, cd- ja kirjan kansien suunnitteluun sekä kirjoittanut esseitä, lastenkirjoja ja mangaa, mukaan lukien ’Buckets de Gohan’ (myös tv-animaationa 1996) ja ’Dobutsu uranai’ (1999). Kiriko on asunut viimeiset 14 vuotta Lontoossa ja hänen töitänsä julkaistaan Japanissa yhä laajasti. Hänen viimeisimpiä teoksiaan ovat mm. ’Kuru Kuru Cynical (2007) ja ’Hime Mama’ (Princess mother-in-law) vol. 1 (2007), vol. 2.(2008) ja vol. 3 (2009).
Kiriko Kubo haastattelussa lauantaina klo 15:00 isossa auditoriossa.

Tiina Pystynen
Tiina Pystynen (s. 1955) on graafikko, kirjailija sekä vuoden 2010 Puupäähattu-palkinnon voittaja. Hänen kuvakertomustuotantonsa tunnetuimpia teoksia ovat muun muassa Onnen koukku (1992), Leskikuningattaren muistelmat (1993) sekä viime syksynä ilmestynyt Lemmentanssit.

Pystynen käsittelee tuotannossaan runsaasti muun muassa naiseutta ja seksuaalisuutta. Lemmentansseissa Pystynen tutkailee grafiikan keinoin maailmantaiteen klassikoita ja niiden tapaa kuvata seksiä, luolamaalauksista tähän päivään.

Yksi taiteilijan tuotannon lähtökohta on omakohtaisuus. Leskikuningattaren muistelmat esimerkiksi käy läpi puolison kuoleman jälkeistä surutyötä. Yksityinen muuttuu vahvan tulkinnan kautta yleiseksi.
Tiina Pystynen haastattelussa sunnuntaina klo 11:00 Lempi-galleriassa.

Hannu Lukkarinen
Hannu Lukkarinen (s. 1949) on Suomen kokeneimpia kuvittajia ja sarjakuvataiteilijoita. Hänen tilillään on noin 70 kirjaa, yli 30 vuoden kuvitukset eri sanoma- ja naikakauslehdissä ja jonkin aikaa myös TV1:n graafiset työt. Sarjakuvista tunnetuimpia ovat kirjailijoiden teoksiin tehdyt komeat albumisarjat: nAlamaailma (Andrew Vachss), Ronkoteus, lentävä kirvesmies ja Karvainen kamaripalvelija (Arto Paasilinna) ja viimeksi Juha Ruusuvuoren Nicholas Grisefothin tarinat. Hän käyttää runsaasti eri tyylejä ja tekniikoita piirtäen nykyisin enimmäkseen tietokoneella. Hannu Lukkarinen on palkittu useita kertoja eri näyttelyissä sekä kotimaassa että ulkomailla.
Hannu Lukkarinen kertoo uusimmasta sarjakuvaprojektistaan sunnuntaina
klo 10:00 Lempi-galleriassa.

 

Petteri Tikkanen
Petteri Tikkanen (s.1975) on iisalmelainen sarjakuvataiteilija, kuvittaja, graafikko ja vuoden 2010 Sarjakuva-Finlandian voittaja. Tunnustus tuli Eero-albumista, joka kuvaa nuoren pojan kasvukipuja. Eero on tullut aiemmin tutuksi myös Kemin sarjakuvakilpailun vuonna 1998 voittaneen Kanervan kertomuksista. Kanerva ja Eero ovat seikkailleet sen jälkeen jo kolmen albumin verran: Kanerva – lapsellisia kerotmuksia (Like 2006), Kanerva ja yks juttu (Like 2007) ja Kanerva ja Lokki (Like 2008).
Tikkanen oli ehdolla Sarjakuva-Finlandiaan toista kertaa. Hän on saanut tunnustusta työlleen aiemminkin. Tikkanen voitti Kemin sarjakuvakilpailun vuosina 1997 ja 1998.
Petteri Tikkanen haastattelussa sunnuntaina klo 14:00 Lempi-galleriassa.

 

Anni Nykänen
Anni Nykänen (s. 1983) on helsinkiläinen sarjakuvataiteilija ja graafikko. Nykänen voitti Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun 2009 nettisarjakuvallaan Mummo. Kyseessä on strippisarja, joka kuvaa yksinäisen, mutta äkkiväärän mummon elämää. Sittemmin Mummo-strippejä on ilmestynyt sekä Mummo-sarjakuvablogissa sekä vuoden 2010 alusta Seura-lehden uutena kotimaisena sarjana. Albumimitassa Mummo ilmestynee syksyllä 2010 Sammakko kustannuksen toimesta.
Anni Nykänen haastattelussa sunnuntaina klo 13:00. Mummo-näyttely esillä Kemin sarjakuvapäivillä Lempi-galleriassa.

 

 

 

LISÄKSI Kemiin saapuvat Ville Hänninen, Vesa Kataisto, Ilpo Koskela, Janne Kemppi, Jari Lehtinen, Eva Fagerstedt ja Kuyy Eturautti luennoimaan ja keskustelemaan mielenkiintoisista sarjakuva- ja manga-aiheista. Hänninen & Kataisto toimivat myös taiteilijavieraiden haastattelijoina.